Manu&Descamind ja muita raahelaisia…

descamind1(kuva -altsu- :n arkistoista kaivelema)

Descamind perustettiin 1967 jo aiemmin Raahessa vaikuttaneen Waymen-yhtyeen pohjalta. Veikko Honkavuoren lähdettyä merille,yhtyeen kitaristiksi tuli oululaislähtöinen Pekka Leminen ja laulusolistiksi Manu Ainasoja. ( Manu ja Leminen olivat jo aikaisemmin yhdessä soittaneet oululaisessa Strangers-yhtyeessä Oulunsuun Pirtin toimiessa harjoituskämppänä).

Rummuissa oli sittemmin Express-yhtyeessäkin soittanut Kari Peuhkurinen. Muita soittajia oli ainakin Heikki Anttila ja Jorma Riihijärvi sekä Matti Tulinen bassossa.

Loppuaikoina rumpuja soitti Tapio Tenkula ja vihon viimeiseen kokoonpanoon ( 1970?) ehti vielä Veikko Honkavuorikin palata.

Manu&Descamind oli monipuolisen musiikkinsa ansiosta suosittu esiintyjä Raahessa ja yleensäkin Pohjois-Suomessa. Manu taisi myöhemmässä vaiheessa levyttääkin.

Tuosta Waymanista aion kertoa lisää, kunhan vielä saan lisätietoa Veikolta. Raahessa soitteli myös Windows-niminen yhtye ( nimi ei tainnut olla rekisteröity).

Oululaiseen tapaan myös Raahessa soittajia vaihdettiin ja varastettiin. Niinpä Veikko Honkavuori saattoi jollakin keikalla soittaa myös tässä yhtyeessä. Yhtyeessä soitteli alun perin myös oululaisen musiikkivaikuttajan Toni Nygårdin Mauno-isä.

Keikat yltivät myös tällä bändillä ympäri Pohjois-Suomea. Oman pienen lukunsa ansiatsee mielestäni myös Markku Siponen, ”Mökö”. Hänen ansiostaan ( tai hänen isänsä ansiosta) Windows-yhtyeellä oli hulppeat harjoitustilat Bio Huvimyllyssä. Mökö oli hyvä kitaristi ja laulaja. Hän oli myös siikajokisen Pasi Törmälän tuttuja ja soitti ainakin Wheels-kokoonpanossa vuonna 1969. Jos tässä kirjoituksessa on virheitä, suokaa anteeksi. Ihmisen muistikin on rajallista. Ja korjatkaa virheitä.

– Altsu

Advertisement

8 comments on “Manu&Descamind ja muita raahelaisia…

 1. Manun tunsin ainakin ulkonöältä; asui aikanaan Kastellissa. Oulunsuun Pirtin ulkopuolelleki käytiin aikanaan kaverin kans kuuntelemassa, ilmeisimmin Strangersia. Samaten Peltolan eräässä autotallissa käytiin oikein sisällä kuuntelemassa yhtä bändiä, bändin nimi (jos sitä oli) on unohtunu toistaiseksi.

  Descamindin kans oltiin keikalla syyskuun loppupuolella -70 eli hajonnut kai sen jälkeen, kun ei löydy merkintöjä hatarista muistiinpanoista?

  Maneen ja Pasiin tutustuin muistaakseni serkkupojan kautta, M&P soittelivat silloin Karikkaperän Ns:lla. Jonkin ajan päästä kuulin, että oman koulun pari poikaa oli aloittelemassa Manen ja Pasin kanssa bänditouhuja – rumpalina ja basistina. Niinpä minäki jollain keinoin hivuttauduin porukkaan hetkeksi mukaan.

  Tuossa bänditouhussa oli välimatkan lisäksi monta mutkaa matkassa ja lopulta hommattiin Turpeenperältä Aatu hanuristiksi ja voitiin soittaa oikiaa tanssimusikkiaki.

  Muutenkin meitä oli musa-innostuneita kaveriporukoisa ja reissattiin pitkin Oulua ja maakuntiakin, kun kuultiin jostain uudesta bändistä. Mutta kaverin velipojan Landolalla ja rämpytelyllä oli hankala päästä ”piireihin”. Into oli kuitenkin kova…
  -webmaster

 2. Soittajiin pitää lisätä tietenkin Rannan Jorma ja Kaikkosen Unto. Unto oli mukana yhtyeen esittelyssä Suosikissakin, tosin en uskaltanut ( koska epäilin muistavani väärin) aikaisemmin sitä mainita. Raahen Seutu -lehdessä oli juttua Descamindista 31.12.2013 kuvien kera. Huhhuh tuota suosiota!!

 3. Pyydän anteeksi,että olen nimittänyt Urpo Kaikkosta Untoksi. Kaikilta teiltä maanteiltä ja rautateiltä. Erään espanjalaisen urkurin mukaan kuitenkin kyseessä on sama mies.

 4. Kyllä mää oon ihan oululainen 🙂 Lyly Rajala sai selvitettyä sen Unskin vierailun Descamindissa kysymällä ihan Unskilta itseltään. Expressillä ei ollut yhtenä keväänä joka viikonloppu keikkoja Huttusen Huran armeijan takia, niin Unski näppäränä poikana hankkiutui Raaheen tuuraamaan. Siitä johtuu Unskin kuva Descamindin historiikissa. Mielenkiintoinen myös Pekka Lemisen hahmo ko. kuvassa. Pistä Altsu näkyviin se.

 5. lemisen pekan lempi sanonta oli ….vitsi perhana.manu oli tosi hyvä matkiin lemistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s