Oululaispopparit ravintolamuusikkoina

60-  ja 70-luvuilla aloittaneista poppareista päätyi muutamat elättämään itsensä ravintolamuusikkona.

Jätän tästä blogista pois tarkoituksella niitä muusikoita, jotka ovat mainittuina kirjoittamassani Taustabändi-blogissa. Pientä toistoa on kuitenkin havaittavissa, mutta tuskin se haittaa. Jos joku muistaa lisää ravintolamuusikoita, jotka on mainittu 60- ja 70-lukujen Oulun Pophistory-henkilögalleriassa, niin eikun vaan rohkeasti täydentämään.

Monet poppibändit työllistyivät jo 70-luvulla kuukausien ravintolakiinnityksillä, muistan ainakin Timjamin soittaneen kuukausikiinnityksillä ja Expresskin jossain välissä, ei ehkä vielä 70-luvulla, mutta 80-luvulla jo kovastikkin.

70-luvun parhaista ravintolaorkesterista löytyi parikin oululaista johtotähteä.

Bamperos-levyn kansi - Seppo Jääskeläinen ylhäällä keskellä

Bamperos, jonka riveissä soitti koko bändin ammattilaistaipaleen Seppo Jääskeläinen, teki lähes 20 vuoden mittaisen loistavan uran lopettaen 1990.  Kaikki tätä lukevat muistavat Bamperoksen loistavan stemmalaulun ja viimeisen päälle olleet esiintymisasut.

Lyly Rajalan luotsaama Poppoo toimi 1970-luvun lopun ja 80-luvun alkuvuosien aikana mm. Finnhansa-risteilyaluksella Afrikan rannikolla. Poppoossa soitti alkuvuosina  Arto Piispanen ja toinen oululaislegenda Pentti ”Vinkki” Hiltula pienen pätkän. Poppoon muutaman kerran kokeneena voin 30 vuoden jälkeenkin muistella ihastellen sen kansainvälistä yökerho-ohjelmistoa ja loistavaa ammattitaitoa josta vastasi mm. Sakari Kuosmanen. Oululaisten muusikoiden muistama ”Puolan Antti”, Andrzej Macohan, soitti myös alkuvuosina Poppoossa.

Varsinkin pikkutyttöjen suosiota suuresti nauttineen Wilds-orkesterin riveistä ponnisti ravintolamuusikoksiArto Laurila ja Seppo Bäf, soittaen myös samassa Artsi Laurilan triossa pitkään. Artsi kerkesi soittaa myös muissa ravintolabändeissä ja hänen viimeiseksi bändikseen jäi  OMB. Artsi Laurila. Hetken aikaa Wildsissä vaikuttanut Seppo Kolehmainen soitti vuosikaudet ravintolamuusikkona vetäytyen sitten Turkuun.

Hooksista ravintolamuusikoksi päätyivät ainakin Terho Piirala ja Martti Hätälä. Fältin Callekin, mutta niin hän kuin Expressistä lähteneet ammattilaiset soittivat ehkä enempi muissa kehissä kuin ravintolabändeissä.

Cutler Fuzz-bändistä ravintola-ammattilaiseksi päätyi Jouni Lindfors.

Rock-Nazz yhtyeestä kotoisin oleva Pentti Saksio on pyörittänyt jo vuosikymmenet Sax-bändiään. Sen riveissä on soittanut myös Seppo Jääskeläinen.

Hummingbirdin Tauniharjun Topi soitti pitkään ravintolamuusikkona ja käytti yhteen aikaan taitelijanimeä Toni Harju. Topi teki mainion version Sammy Babitsinin biisistä ”Tuhka Tuuleen”. Nykyään Topi värkkää äänimainoksia ja asustelee Oulun seudulla.

Muita soittajia, joiden muistan soittaneen ravintolabändeissä ammattikseen ovat ainakin Veikko Vaali, Allan Taskila, Reijo Kostilainen ja monet muut. Puoli- tai semiammattilaisia onkin sitten melkein bändistä kuin bändistä, mutta niistä saa joku toinen jatkaa.

-Kari Värri

Advertisement

9 comments on “Oululaispopparit ravintolamuusikkoina

 1. Facebookissa bloggausta on kommentoitu seuraavasti:

  Seppo: Vanhassa Bamperos-pändissä v. 1971 sain turskuttaa minäkin jonkin aikaa sähkökurttuani (Elkavox), ennen sen tulevaa uusiokokoonpanoa, josta varsinainen menestynyt ravintola -ja tanssiyhtye syntyi. Mukavia heppuja kaikki. 🙂

  Seppo: Tuo Elkan urkuhaitari oli tuolloin niillä keikkatukoilla hyvin kallis investointi eli 6100 mk. Oli siinä maksamista kaikkine vaikeuksineen.

  Pauli: The Wild Thingseistä tuli myös ravintolabändi nimi vain muutui ”Bornos” soitimme esim. Ravintola käpylässä 6 kk!

  Kari Värri: Hienoa: 🙂 Kirjoita lisää. Mä olen rajannut ja rajaan nuo juttuni Oulun Rockin historian nimigalleriaan. Joku toinen saa laajentaa katsantokantaa. Tee sinä se, kun sinulla tuntuu vielä olevan asioita muistissa.

  Pauli: Kiitos veljeni Paavon kaikki keikat on kirjoitettu muistiin!

 2. Voidaanko tässä keskustella myös lava- eli keikkabändeistä; esim. Juhani Sorosen yhtye, Esko Ruonalan yhtye, EJ-kvintetti, CB-quintet… nämähän pursusi myös poppareita. Luulenpa, että Karilla on runsaasti tietoa myös näistä.

 3. Ylläpidon puolesta keskustelua voidaan jatkaa näiltä osin kommentein tai vaikkapa omassa blogissaan, jos asiaa riittää runsaamminkin. Kommentteja kun eivät kaikki huomaa lukea?

  Tuleepa historiaa näinkin talletettua jälkipolville.
  -webmaster

 4. Keikkabändeissä, eli varsinaisissa tanssiyhtyeissä soitteli moni oululainen poppari. Tulee mieleen ihan ensimmäiseksi Mikkelän Markku, Atlantic’in eka rumpali; hän oli mukana muistaakseni Pustan Pojat-yhtyeessä.

  Muita rumpaleita on mm. Tapu Mylly, matkassa mm. AnetteTuomisen ja Juhani Sorosen yhtyeessä, samassä bändissä myös Aallon veljekset.

  Alkuaikojen rautalankabändeistä mm. Strangers-yhtyeestä Juha ”Jule” Karppinen oli mukana Pekka Käyhkön yhtyeessä, samassa bändissä urkurina oli aikansa myös Pentti Ollikainen. Heikki Leviäkangas soitti em. Penan ja Julen kanssa Juha Laakson yhtyeessä.

  Tietojeni mukaan Oulussa vaikuttaneen Erik Lahden yhtyeen solistina ja fonistina ovat olleet myös Pentti Hiltula ja Kalle Fält. Hiltula oli lisäksi mukan Teuvo Lehdon United Köpös-kokoonpanossa, yhtyeessä on ilmeisesti soittanut myös Esko Vesterinen.

  Nakke Heikkilä toimi rumpalina Kirsti Aarnion yhtyeessä, samoin myös Veikko Vaali. Kirstin bändissä basistina oli Atlas-yhtyeen basisti Sauli Törmälä.

  Osmo Rantapelkonen teki vielä pitkästi tanssimuusikon uraa Atlas-yhtyeen jälkeen mm. Polar-Humppa, Hannele Räinän yhtye jne.

  Tanssibändiin se vei myös Veikko Juntusen tie; EJ-kvintetti, Veikko Juntusen yhtye ja CB-quintet muun muassa. CB-quintetissa basistina oli Veikon jälkeen Heikki Oravainen.

  Eräät popbändit esiintyivät myös tanssiyhtyeinä eri nimellä, Day Off oli Esko Ruonalan yhtye. (Eskolla kaunis ääni!), Ghetto oli Tapani Malmin yhtye, Columbus oli Kimmo Kallio ja Viilliruusut. Connection taisi esiintyä Jonne Tyyskän yhtyeenä.

  Tässä alkua…korjailkaa virheitä, kertokaa lisää…

 5. Tuo legendaarinen ”Laakso” toimi myös nimellä Laakson Yhtye. Siinä soitti mm. Jouni Yli-Huttula, joka soitti myös Kassu Lehtosaaren bändissä.

 6. Sanomatta jäi, mikä oli kuulemma tuolla vasepuukissa todettu; tanssiyhtyeet olivat nimetty usein täysin fiktiivisen henkilön nimiin. Tällaisia oli mm. Teuvo Lehto, Seppo Nurmi, Martti Jansson, Juha Laakso, Erik Lahti jne. Kyllä mahtaa joku verotoimiston johtaja ymmärtää nyt miksi Teuvo Lehto ei maksanut veroja orkesteritoiminnastaan…

 7. Tervehdys Rovaniemeltä. Mihinkä Jamppa Tuomisen ohelta unohtui Keijo Minerva-Kimis’ five ? sitten Bamperoksista Moisasen Mane ,Esa Sihvola ,Nyt jo edesmennyt Pekka Outinen ja neljän sormen basso Mauri Jääskeläinen. jatiety Rönsy…. 🙂 Sitten vielä Pekka Kinnunen joka Sunshine bändisä kanssa oli todella suosittu ja osaava tansiorkesteri..Ari Purala ja on aika monta nyt tässä heti ei mieleen tullut bändiä/muusikkoa jotka Oulu on meille iloksi tuottanut.Sanoittajista ja säveltäjistä taitaa nousta Veikko Juntunen ja Heikki Annala nousta framille.Tyy-meinikiä vaan ja hyvää kesän jatkoa kaikille.

 8. Tervehdys Rovaniemeltä. Mihinkä Jamppa Tuomisen ohelta unohtui Keijo Minerva-Kimis’ five ? sitten Bamperoksista Moisasen Mane ,Esa Sihvola ,Nyt jo edesmennyt Pekka Outinen ja neljän sormen basso Mauri Jääskeläinen. jat tietty Rönsy…. 🙂 Sitten vielä Pekka Kinnunen joka Sunshine bändisä kanssa oli todella suosittu ja osaava tansiorkesteri..Ari Purala ja on aika monta nyt tässä heti ei mieleen tullut bändiä/muusikkoa jotka Oulu on meille iloksi tuottanut.Sanoittajista ja säveltäjistä taitaa Veikko Juntunen ja Heikki Annala nousta framille.Tyy-meinikiä vaan ja hyvää kesän jatkoa kaikille.

 9. Bamperos-pändissä ehdin minäkin soittaa Raimo Hakasalmen (ent.Viinamäki) jälkeen harmonikkaa jonkin aikaa. Pändin jalosti uudet soittajat etenkin rumpali Pekka Outisen johdolla suosituksi ravintolapändiksi ja hyvällä ohjelmistolla sekä kovalla harjoittelulla stemmalauluineen myös levytyskuntoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s