Maxim-kaapeista

”Tulin sattumoisin selanneeksi noita sivuja ja huomasin siellä jonkin verran keskustelua Maxim-kaapeista.

Tosiaan valmistin niitä kaverini kanssa, ei Forssassa vaan naapurikunnassa Tammelassa, jossa hän asui. Niiden synty muistaakseni tapahtui Rauno ”Leppari” Lepistön ajatuksesta saada hänen liikkeeseen niitä myyntiin. Raunolla oli musiikkiliike Forssassa, jota hän keikkailun yhteydessä veti.

Alkuun niitä silloin 60-70-luvun vaihteessa tehtiin kaverin melko tilavassa autotallissa. Lepistö hankki kovaääniset sinne. Varsinaisia alkumittoja meillä ei ollut, mutta ne suunniteltiin sisääntulevien ämyreiden mukaan.

Lastulevystä runko valmistettiin, puurimakehikko sisälle, pinnalle tuleva kerni haettiin Finlayson-Forssan tehtaalta. Pääväri oli musta, mutta myös sinistä käytettiin ja jopa muutama punainenkin tehtiin. Kaappien alle tulleet pyörät saatiin muistaakseni Mannerin konepajalta, Hangosta.

Maskiin käytetty kangas, nailon/kupari-langasta kudottu ostettiin ensin Metsovaaralta. Oli vaan hävyttömän kallista. Myöhemmin kaverin vaimo alkoi kutomaan sitä itse kangaspuissa. Kromatut kulmapalat tulivat jostain, en valitettavasti enää muista.

Pronssivalunen MAXIM-merkki kiinnitettiin mustalle pohjalle kaapin maskin yläosaan.

Sitä minkä merkkisiä kovaäänisiä kaapeissa oli, en jaksa enää muistaa. Me tehtiin ne muuten valmiiksi, mutta kytkentätyön hoiti Forssassa Kauppakadulla ollut elektroniikan harrastaja. Hänellä oli liike siellä. Nimeä en myöskään enää muista. Liikasen Erkki tai Tervomaan Timo saattaisi muistaa sen.

Kysynnän lisääntyessä siirryttiin suurempiin tiloihin, vieläkin Tammelan puolella pysyen. Myös kaveri perusti yrityksen, jonka nimissä niitä valmistettiin: T:mi Aimo Holmsten. Kaappeja tehtiin monenlaisia, pääasiassa laulukaappeja, mutta myös kitara- ja bassokaappeja. Viimemainituissa oli ainoastaan yksi iso kovaääninen sisällä. Laulukaapeissa useinmiten viisi kappaletta.

Tässä nyt hieman taustatietoa salaperäisistä Maxim-kaapeista. Aikaa kun on kulunut yli neljäkymmentä vuotta valmistuksesta, niin valitettavasti aika on poistanut mielestä monia asioita. Jos jotain vielä palautuu mieleen, niin koitetaan saada ylöskirjattua niitä.”

Terveisin

-Antti, toinen kaappien tekijöistä

Maximin vihreä mikseri vasemmalla ja kaapit oikealla

-webmaster:
Meillä oli siniset, kuvassa olevat Maxim-laulukaapit ja 4-kanavainen mikseri, siistiä tekoa kaikki! Muistelen kaapissa olleen 3kpl 12″ Celestioneja ja 3kpl Philipsin 8″ ”diskanttikaiutunta” eikä lainkaan jakosuodinta, mikä suuresti ihmetytti meitä! Niinpä Philipsien kartiot ajan oloon rispautuivat ja ne piti suojata.

Maxim-mikserikin avattiin ja tutkittiin, mutta kytkentäkaavio jäi piirtämättä. Mahtoiko samainen elektroniikka-harrastaja värkätä nekin ja mistä hän sai kytkentäkaavion? Mahtoiko suoraan kopioida jostain olemassa olleesta laitteesta?

Pitää jatkaa tätä salapoliisityötä ja selvittelyä aina kun tapaa vanhoja soittajia. Toivottavasti löytyy asioista tietäviä kommentoijiakin, kun sana ”piireissä” leviää. Mukavahan olisi saada tätä rakentelupuoltakin  ”historian kirjoihin”. 🙂 Muistitieto kun on häviävää…

Advertisement

6 comments on “Maxim-kaapeista

  1. … ”kytkentätyön hoitanut Forssassa Kauppakadulla ollut elektroniikan harrastaja” on isäni Taito Mäntymaa, joka on kaukana ”elektroniikan harrastaja” käsitteestä. Hän myös suunnitteli kyseisen 4-kanavaisen laulumikserin, jota myöhemmin valmistettiin Monster-nimellä.
    t. Juha Mäntymaa / Monster Factory

  2. Itse kytkeskelin ko kaappeja ”Lepparin” Forssan vapaudenkadulla olleen myymälän alakerran huoltotilassa vuonna-69. Silloin kitarakaapeissa oli neljä 12″ Goodmansia, ja bassokaapissa yksi 18″ goodmans ja laulukaapissa kaksi 12″, kaksi 10″ ja yksi 8″ konkalla rajoitettuna. Boxit haettiin Aimon pajalta Tammelan Riihivalkaman koululta. Muistaakseni Aimo lähti sittemmin Kanadaan tekemään Kohon lätkämailoja.

  3. Olisi kiva jos joku avautuisi kertomaan minkälaisessa maineessa tuo Maxim laulukaappi aikoinaan oli ja mitä sen soundista tänä päivänä ollaan mieltä?

  4. Tere.multa löytyi puhelinkopin kokoiset maxim kaapit.vein teiskoon kessan baariin rekvisiitaks.en ole arvannut plugia lykätä sisään.onhan ne mukavat katsella.pepe v

  5. Oulusta löytyi vastikään erään yhdistyksen siivouksen yhteydessä Maxim kaapit joissa yksi 12″ ja neljä 8″. Mustat toleksit, sininen etukangas. Komeat on. -Puuhis

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s